Článek na serveru:  http://www.emartinka.cz

Ze dne: 17.5.2002
Věk - měsíce: 16
Rubrika: Novinky


Titul: Studený odchov...?

Regulátor ústředního vytápění
K napsání tohoto článku jsem byl inspirován návštěvou o minulém víkendu. Byl u nás kolega od Dany z práce s manželkou a dětmi. Dana mě varovala předem, že bychom měli alespoň na chvíli pustit topení a prohřát radiátory. Známí bydlí v paneláku a jsou zvyklí doma na běžnou teplotu kolem 26 st. Celsia. Jaká je teplota u nás si můžete prohlédnout na fotografii.
Náš dům je postavený v roce 1812 a má stěny ze solidního pískovce a opuky. Tloušťka zdí je kolem 1m včetně příček, klenbové stropy jsou z cihel. Místnosti si drží svoji teplotu kolem 20 st. Celsia. V zimě máme na regulátoru topení normálně nastaveno 21,5 st. My S Danou jsme si bez problémů zvykli a považujeme to za příjemnou teplotu. Loni, než se Martinka narodila jsem měl obavy jak se s teplotou okolí vyrovná. Moje obavy se ukázaly být liché a Martince očividně zima není. Spíše naopak máme problémy u babičky, kde se Marťa potí a musíme ji méně oblékat. Já jsem ještě před osmi lety bydlel také v Hradci v paneláku a veliké teplo mi nevadilo. Je až neuvěřitelné, jak si člověk zvykne na nižší teploty doma a vyšší vlhkost vzduchu. Jednou jsme museli u babičky v Hradci spát, byl to opravdu nezapomenutelný zážitek a ráno jsme se s Danou probouzeli nevyspalí a rozlámaní z tepla. Je to něco úplně jiného spát při teplotě 27 st., když doma máme v parném létě 21 st. Dům v létě funguje jako přirozená klimatizace, jenom se nesmí příliš větrat. Pokud i taková teplota je vám málo, stačí zalézt do kamenného sklepa, kde je až nepříjemných 15 st.Celsia.
Martinka je tedy už zvyklá na studený odchov, ale právě známí v neděli v obyváku seděli oblečení do všeho co měli s sebou a Láďa před odjezdem požádal o teplý čaj na zahřátí :-)
O tom, že je Martinka v pohodě se můžete přesvědčit i ve fotoalbu, kde je vyfocená svlečená v postýlce při okolní teplotě 17 st. Měla jeden čas svlékací období, kdy si večer po uložení do postýlky rozepla spací pytlokošilku a vysoukala se celá ven. Jenom v plínce a odkrytá vydržela spokojeně sedět i čtvrt hodinky. Naštěstí ji to už přešlo.
Protože Martinku koupu já, zvykám ji už od malička na chladnější vodu. Nikdy jsme nepoužívali pro zjišťování teploty vody ve vaně teploměr, maximálně zkoušíme loktem. A mě se teplota vždy zdála normální, až jsme ji jednou zkusili změřit teploměrem a ten ukázal celých 32 st. Však jsem byl několikrát babičkou a prababičkou nařčen, že Marťu trápím. Jenomže ona je velice spokojená ve vodičce a když jí napustíte teplejší, nelíbí se jí to a křičí.


Copyright © - LTX 2001 - 2024