Stránky miminka,neplodnost,zajímavosti o dětech

 Hlavní menu
 NOVÝ BLOG
  - úvodní stránka
 ODKAZOVNÍK
  - naši partneři
 TĚHOTENSTVÍ
  - naše bříško Vojtíšek
 VOJTÍŠEK
  - novinky - deníček
  - míry a váhy
  - moje první...
 MARTINKA
  - novinky - deníček
  - Martinka po narození
  - míry a váhy
  - moje první...
 NAŠE NEPLODNOST
  - něco o rodičích
  - Martinka
 NEPLODNOST - léčba
  - metody IUI,IVF
  - metoda p.Mojžíšové
  - lidstvo má problém
 ARCHIV ČLÁNKŮ
  - deníček
 FOTOALBUM
  - naše fotografie
 ODKAZY
  - katalog odkazů
 DOMA
  - domácí pekárny chleba
  - u nás doma
  - rekonstrukce domu
  - písková filtrace bazénu
 WEBMASTER
  - vývoj eMartinky
 FAQ
  - co je to eMartinka?

 Kniha návštěv
- Napište nám
- Přečtěte si

Poslední zápis:
8.7.2006  10:58:29



 Webmaster
Pište nám na adresu dopisy@emartinka.cz

WEBMASTER
© LTX 2001 - 2024
Radek Lehký
Tel: 602138084
ICQ: 297193369

Veškeré dotazy a technické připomínky mi adresujte na
webmaster@emartinka.cz


Vyberte si články podle měsíce těhotenství:
  1  2  3  4  5  6  7  8  9

Na které stavy si musíte dát pozor?


  Článek ze dne: 26.05.2003Přečteno: 20684 x  


Tvrdnutí a bolesti břicha

jednou ze závažných komplikací je bezesporu tvrdnutí břicha. Děloha je svalovým orgánem a jako každý jiný sval se může stahovat. Schopnost kontrakce (stažení, smrštění) dělohy je v průběhu těhotenství blokována. Občasné krátké a nebolestivé tvrdnutí dělohy, řekněme pětkrát za den neznamená žádné podstatné nebezpečí. Častější ztvrdnutí dělohy spojené s bolestí v průběhu dne může ovšem znamenat signál ohrožení gravidity s rizikem - například předčasného porodu. Samotná bolestivost v podbřišku bez děložních kontrakcí je často příznakem závažnějších onemocnění, které nemusejí souviset pouze s těhotenstvím. Jsou nebezpečné a v důsledku atypického průběhu v graviditě dokonce život ohrožující (například známý zánět slepého střeva).
Proto každé tvrdnutí dělohy a bolestivost v břiše konzultujte se svým gynekologem, který posoudí závažnost stavu a nutnost dalších vyšetření a případných léčebných opatření.

Poševní krvácení

Zneklidňujícím momentem je také krvácení a tmavohnědý výtok z pochvy. Důvody jsou různé. Nejzávažnější příčinou je předčasné odlučování lůžka (placenty), které představuje velké riziko ohrožení matky i plodu. Někdy dochází ke krvácení po pohlavním styku, jindy se objeví bez jakékoli zjevné příčiny. Jen lékař může důvod krvácení spolehlivě posoudit. Proto je okamžitá návštěva gynekologa nezbytně nutná! Slabé krvácení nastává občas také po běžné preventivní gynekologické prohlídce, kdy může být příčinou nepatrné poranění děložního čípku při vyšetření. S náznakem krvácení časně po vyšetření je třeba počítat, proto počkejte chvíli v klidu, většinou se vše samo upraví a další krvácení se již neobjeví.

Křeče dolních končetin

Ve druhé polovině těhotenství se u Vás občas mohou objevit křeče v dolních končetinách Nepředstavují nebezpečí, ale pouze nepříjemný pocit a v noci rušení klidného spánku. Příčina není zcela jasná, často dáváme vznik křečovitých stavů do souvislosti s hladinou některých prvků v krevním séru. Tuto teorii podporuje úspěšnost léčby podáváním tablet s obsahem hořčíku.

Zácpa

Typickým průvodním jevem těhotenství je tuhá stolice a sklon k zácpě. Základní příčinou je vysoká plazmatická koncentrace progesteronu (hormonu produkovaného nejdříve žlutým tělískem vaječníku a později placentou), který uvolňuje veškerou hladkou svalovinu v těle. Vůlí neovlivnitelné stahy hladké svaloviny ve stěně střevní mají za úkol posouvat stravu směrem ke konečníku a tím zabezpečovat pravidelné vyprazdňování stolice. Rostoucí děloha se tlakem na střeva a konečník také spolupodílí na prohloubení potíží. Prevence zácpy spočívá v několika následujících opatřeních. Je vhodné pít dostatečné množství tekutin - všechno, na co máte chuť s vyjímkou alkoholu. Jezte dostatek syrového ovoce a zeleniny a zvykněte si na celozrnný chléb. Správné složení jídelníčku s bohatým obsahem nestravitelné vlákniny je základním předpokladem zvládnutí problémů s vyprazdňováním. Vláknina v potravě zlepšuje střevní pohyb, zvětšuje objem a konzistenci stolice tím, že přitahuje vodu. Příjem vlákninové stravy zabraňuje nejen zácpě, ale má velký význam také pro snížení rizika vzniku zánětlivého a nádorového střevního onemocnění. Celoživotní trvalý návyk na zbytkovou stravu, jako případný důsledek vynucené změny složení Vašeho jídelníčku v graviditě, proto můžete považovat za pozitivní vliv těhotenství na celý zbytek Vašeho života.

Otoky

Otoky (edémy) na nohou a kolem kotníků vznikají asi u osmdesáti procent těhotných žen a v souvislosti s těhotenstvím je považujeme za téměř normální jev. V uvedených místech se často objevují v důsledku dlouhodobého stání nebo po namáhavém celodenním chození. Přes noc obvykle mizí, ale ani přetrvávající edémy kolem obou kotníků neznamenají žádnou vážnou komplikaci. Ovšem pozor na otok pouze jedné dolní končetiny! Proč? Může totiž znamenat postižení žilního systému a případné nebezpečí trombózy. Jak vznikají otoky v těhotenství? Zmnožením tekutiny v mezibuněčném prostoru při zhoršeném návratu krve z dolní poloviny těla v důsledku tlaku zvětšené dělohy na dolní dutou žíli, která přivádí krev z končetin a pánve zpět k srdci. V čem spočívá prevence? Neseďte s překříženýma nohama, podkládejte si je při sezení, vhodná je přiměřeně namáhavá chůze, při které se kontrkcí bércových svalů pumpuje krev nahoru k srdci. Pro odpočinek doporučujeme oblíbenou polohu vleže, raději na boku než na zádech. Otoky, které se objeví na jiných místech, napřiklad na obličeji a na rukou, na rozdíl od téměř běžných edémů na nohou, signalizují možné komplikace a ohrožení těhotenství! Otoky vzniklé v těchto místech v kombinaci s nálezem bílkoviny v moči a vzestupem krevního tlaku jsou příznakem zvláště závažného těhotenského onemocnění, které nazýváme odborným názvem preeklampsie (dříve pozdní gestóza)
Léčka těhotenských otoků nohou není nutná, někdy doporučujeme omezení příjmu soli, ale většinou nejvíce pomůže klidový režim vleže. Pravidelné vyšetření moči na přítomnost bílkoviny a měření krevního tlaku při každé kontrole v těhotenské poradně je nezbytné a včas upozorní na hrozící nebezpečí.


Zdroj - Rodičovský rádce Fixies


Verze pro tisk...

Přidat komentář...


 Články na serveru

6 měsíců

 (16647) 14.04.2003
Těšíme se na miminko...

 (20684) 26.05.2003
Na které stavy si musíte dát pozor?

 (9702) 25.03.2003
Jde to s námi z kopce - 24.týden





© LTX 2001 - 2024  Všechna práva vyhrazena
Kontaktujte nás na: webmaster(zavináč)emartinka(tečka)cz nebo dopisy(zavináč)emartinka(tečka)cz


[CNW:Counter] TOPlist