Stránky miminka,neplodnost,zajímavosti o dětech

 Hlavní menu
 NOVÝ BLOG
  - úvodní stránka
 ODKAZOVNÍK
  - naši partneři
 TĚHOTENSTVÍ
  - naše bříško Vojtíšek
 VOJTÍŠEK
  - novinky - deníček
  - míry a váhy
  - moje první...
 MARTINKA
  - novinky - deníček
  - Martinka po narození
  - míry a váhy
  - moje první...
 NAŠE NEPLODNOST
  - něco o rodičích
  - Martinka
 NEPLODNOST - léčba
  - metody IUI,IVF
  - metoda p.Mojžíšové
  - lidstvo má problém
 ARCHIV ČLÁNKŮ
  - deníček
 FOTOALBUM
  - naše fotografie
 ODKAZY
  - katalog odkazů
 DOMA
  - domácí pekárny chleba
  - u nás doma
  - rekonstrukce domu
  - písková filtrace bazénu
 WEBMASTER
  - vývoj eMartinky
 FAQ
  - co je to eMartinka?

 Kniha návštěv
- Napište nám
- Přečtěte si

Poslední zápis:
8.7.2006  10:58:29



 Naše ikonka
Přidejte si naši ikonku na vaše stránky
Přidejte
Pro vygenerování HTML kódu klikněte ZDE

 Webmaster
Pište nám na adresu dopisy@emartinka.cz

WEBMASTER
© LTX 2001 - 2024
Radek Lehký
Tel: 602138084
ICQ: 297193369

Veškeré dotazy a technické připomínky mi adresujte na
webmaster@emartinka.cz


Lidstvo má problém: neplodnost


15.01.2004 - článek je převzatý z webového deníku iDNES


Lékaři hledají příčiny, proč mužům ubývá spermií, zda je možné tento trend zastavit a jak to udělat.
Mnozí lidé by chtěli mít dítě, ale nemohou. Schopnost mužů zplodit potomka podle některých studií rapidně klesá. Ač jiná zkoumání se k tomu stavějí rezervovaně, každé dvě děti ze sta jsou v Česku počaty uměle. Za polovinu případů mohou muži.
Praha - Oplodňovací schopnost mužů v posledních desetiletích citelně klesla. Například průzkum provedený ve Švédsku doložil, že počet pohlavních buněk se u mužů za toto období snížil asi o polovinu. Zatímco dříve obsahoval jeden mililitr spermatu 113 milionů mužských pohlavních buněk, nyní je ve stejném množství jen 65 milionů spermií. Stále více párů se musí smířit s bezdětností. V populaci jich dnes žije zhruba patnáct procent. Švédští experti, podporovaní francouzskými, ještě přitvrzují - tvrdí, že plodnost mužů klesá ročně o dvě procenta. Tonko Mardešič, vedoucí lékař pražského centra asistované reprodukce Pronatal, připomíná, že rostoucímu množství neplodných párů nahrávají dílem i ženy, když odkládají početí prvního dítěte na pozdější dobu, aby jim pak - takříkajíc - dotikaly biologické hodiny plodnosti.

Spermií je o polovinu méně

Jiná studie, kterou sepsali lékaři v Praze, neplodnost mužů nepotvrzuje. "Přesněji - nemáme v tom úplnou jistotu. Prostě nám to tak docela nevyšlo," říká sexuolog Jaroslav Zvěřina. Mardešič dílem souhlasí. "Čísla svědčící pro rostoucí neplodnost nejsou k dispozici, ale fakt je, že přibývá umělých oplodnění kvůli mužské sterilitě," říká. Podle Mardešiče mužská neplodnost činí asi polovinu případů, zbytek jde na vrub žen a jejich onemocnění: pozánětlivé neprůchodnosti vejcovodů (třeba po umělém přerušení těhotenství), endometrióze, imunologické sterilitě (matka má protilátky znemožňující oplodnění vajíčka) či jiným nevysvětleným příčinám. To, že se mužská plodnost zhoršuje, je podle urologa Karla Kočího patrné z prostého faktu: před lety byla norma na počet spermií v jednom mililitru spermatu 40 milionů buněk, zatímco dnes je to jen 20 milionů. "Už jen z toho je vidět, že není něco v pořádku," říká. Kritický pokles počtu spermií mnohé muže zdrtí. To se například v centru Pronatal stalo staršímu muži, který měl děti z prvního manželství a který si byl jist svou mužností. Přesto nemohl mít s mladou partnerkou dítě. Spermiogram ho usvědčil z neplodnosti. Embryoložka Pronatalu Jana Pavelková příčinu v tomto konkrétním případě nezná. "Mohlo to být stresem z přílišné touhy zplodit dítě, chemií, špatným životním prostředím, ale i věkem muže," míní. Rozčarování muže bylo dokonce tak velké, že začal přemýšlet, zda jsou děti z prvního manželství vůbec jeho. Poučení je podle sexuologů jasné: chcete-li mít děti, pokoušejte se je přivést na svět v mládí. A týká se to nejenom žen, ale i mužů, byť se udává, že jsou plodní až do vysokého věku. "Vše má svůj biologický čas," upozorňuje Pavelková.

Životní prostředí? Dokažte to!

Na úvahy, že lidskou plodnost ničí špatné životní prostředí, experti moc neslyší. Dokažte to, zní okamžitá námitka. Degenerující účinky, jež může mít na člověka například chemizace zemědělství či "elektromagnetický smog", nicméně už tak kategoricky nepopírají. Možné je ovšem podle analýz i to, že poruchy plodnosti souvisejí se zvýšením hustoty populace. Překračuje snad lidstvo přírodou naprogramovanou bariéru, za níž začíná přirozený regulační proces? Neoddiskutovatelné je, že zvířata žijící ve stresových podmínkách se jen velmi obtížně rozmnožují. Lidstvo si podle urologa Karla Kočího vytvořilo v posledních desetiletích životní prostředí, v němž se moc žít nedá. "Kam se podíváte, tam je spousta chemických látek. Vezměte si cytotoxické kadmium, jehož je všude plno - například v bateriích. To jsou chemikálie, s nimiž dříve člověk neměl šanci se setkat, dnes ho doslova obklopují. Totéž platí o mikrovlnném záření." Civilizační vlivy a hektický život bohatý na chronické stresy považuje urolog za jedny z hlavních příčin klesající plodnosti. Zřejmě nejzhoubnější vliv na tvorbu spermií však mají látky s hormonálními účinky. Nejpravděpodobnější je hypotéza, podle níž jsou buňky ve varleti (nepostradatelné pro výživu a zrání spermií) poškozovány látkami s estrogenní činností. " A v chemikáliích jsou xenobionty, které působí estrogenně, obdobně jako ženské pohlavní hormony," souhlasí sexuolog Zvěřina. Estrogeny neboli ženské pohlavní hormony jsou v životním prostředí zastoupeny poměrně hojně. Většinou v podobě různých herbicidů, pesticidů a insekticidů. To se týká i umělých hmot a průmyslových chemikálií, které člověk vypouští do přírody. Onkologové se však zatím zdráhají sdělit, zda je právě toto hlavní důvod, proč v posledních letech výrazně přibylo karcinomu varlat. "Stoupá to - ale my nevíme proč," říká přední česká onkoložka Jitka Abrahamová.

Vadí i alkohol a kouření

Tvorba spermií je mimořádně choulostivý mechanismus. Urolog Kočí označuje s nepříliš velkou nadsázkou spermie jako nejrychleji se dělící buňky v lidském těle za barometr, který ukazuje, že ač zvenku to vypadá jakžtakž, uvnitř se přitom děje něco velmi nezdravého. Člověk je podle něj naprogramován na zhruba 30 let života: má se "rozmnožit a tiše zcepenět v ústraní jeskyně". Lidé po třicítce tedy v tomto směru přesluhují. Fakt, že se dožíváme sedmdesáti či osmdesáti let, lze chápat jako něco nenormálního. Ve vysokém věku pak lidský organismus trpí poruchami, jež by jinak vůbec nenastaly. "Mimo jiné i proto vznikají problémy s neplodností," míní Kočí. Špatná kvalita mužského semene byla v posledních letech dávána do souvislosti i s módou úzkých kalhot. V nich je ztížena regulace teploty, takže se varlata mírně přehřívají, což nepříznivě ovlivňuje tvorbu spermií. Toto vysvětlení však podle předního endokrinologa profesora Luboslava Stárky zřejmě nevysvětluje skutečnou příčinu, protože úbytek spermií byl pozorován i mezi volně žijícími obratlovci, kteří - jak s nadsázkou připomíná - kalhoty nenosí. Je to až jen jakýsi návod, jak věc zbytečně nezhoršovat. Mužům, kteří mají zhoršený spermiogram, Zdenka Ulčová-Gallová v knize Neplodnost doporučuje nosit plandavé kalhoty, moc se nekoupat v horké vodě, nepřehánět to se saunou, nadměrně necvičit a oplachovat genitál studenou vodou. Vyšší teplota varlat totiž snižuje pohyblivost spermií, čímž se snižuje pravděpodobnost otěhotnění. Spermiím ovšem nesvědčí ani alkohol, drogy, kořeněná jídla, práce s těžkými kovy a rozpouštědly... a samozřejmě kouření. Zejména nikotin má přímo devastující vliv na jejich množství.

Jak lze řešit neplodnost

Nejprve je vyšetřen muž, zda má dostatek pohyblivých spermií. *

* NE Neexistuje bohužel žádný lék na "povzbuzení" spermatu, ale existují možnosti, jak pracovat i s tím málem - umělé oplodnění lze dnes provést pomocí jedné jediné spermie, v případě nezdaru lze použít sperma od dárce.

* ANO Vyšetřuje se žena. Nejprve je vyšetřena, zda se jí tvoří a uvolňují vajíčka. +

+ NE Lékaři se pokusí nasadit hormonální léčbu, v případě nezdaru je možné využít vajíček od anonymní dárkyně.

+ ANO Zjišťuje se, zda jsou průchodné vejcovody. -

- NE Lékaři zvolí některou z metod umělého oplodnění.

- ANO Hledá se další příčina obtíží, řešením je opět umělé oplodnění.

(Zdroj iDNES)
 Odkazy - neplodnost
Doktoronline.cz
Odborné stránky
Neplodnost.cz
Možnosti léčby neplodnosti v ČR
Mamita.cz
Časopis pro maminky i zdravotníky
Ratolest.cz
Projekt zaměřený na podporu léčby poruch plodnosti
Mateřská-naděje.cz
Pomoc ženám marně usilujícím o prožitek mateřského štěstí
Imunologie.cz
Neplodnost může být způsobena i imunitní reakcí organismu

 Centra Asistované  Reprodukce
Sanus Hradec Králové
CAR Praha
Pronatal Praha
GEST Praha
Iscare Praha
I.klinika PRAHA
II.klinika PRAHA
Helios Brno
UNICA Brno
LAUREA Brno
CAR 01 - Brno
REPROMEDA Brno
FERTIMED Olomouc
Gyncentrum Ostrava
CRM Zlín
Klinika Olomouc
ART České Budějovice
CAR Plzeň
NATALART Plzeň

 Martinka - novinky
 (37005) 10.06.2004 - 
Výlet do Olomoucké ZOO...
 (15199) 09.01.2004 - 
Kontrola u zubařky...
 (13819) 21.11.2003 - 
Martince je 34.měsíců...
 (13581) 22.09.2003 - 
Návštěva v ZOO...
 (13305) 15.09.2003 - 
Usínání, to je zábava ;-)
 (21561) 09.08.2003 - 
Neštovice na Korfu...
 (13602) 29.06.2003 - 
Jak jsme kupovali video...
 (13774) 26.05.2003 - 
Martinka stavitel ?
 (14105) 12.05.2003 - 
Očkování a dopravní přestupek
 (9023) 29.04.2003 - 
Proč Martinka pokašlává ?...

Více...





© LTX 2001 - 2024  Všechna práva vyhrazena
Kontaktujte nás na: webmaster(zavináč)emartinka(tečka)cz nebo dopisy(zavináč)emartinka(tečka)cz


[CNW:Counter] TOPlist